De Stichting Airborne Feelings brengt zo veel mogelijk informatie gebundeld naar buiten, maar dat zij niet alleen.  Hieronder vind u een overzicht van partners waarmee wij samen werken.

Provincie Gelderland

Provincie Gelderland ondersteunt het Bevrijdingstoerisme. Gelderland heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens WOII, daar zowel de inval van Duitsers in mei 1940 hier plaats vond, de Slag om Arnhem / Market Garden in september 1944 en de capitulatie werd voorbereid in Wageningen.
Voor de entree van Airborne Museum ‘Hartenstein’ staat een monument dat namens de veteranen is aangeboden aan de Provincie Gelderland.

Gelderland

 

Musea

De musea, die WOII doen herleven. zijn van groot belang om ons cultureel erfgoed te behouden. Een bezoek aan deze musea draagt bij aan gevoel van dankbaarheid wat de Geallieerde veteranen voor ons vrijheid hebben betekend, maar ook hoe burgers geleden hebben tijdens de bezetting.

Musea

 

Liberation Route Europe

De stichting Airborne Feelings, september 1944, is met de stichting Liberation Route Europe een co-branding aangegaan. Liberation Route Europe vormt een keten van historische plekken die de bevrijding van West Europa markeren. In Gelderland zijn deze plekken mede aangegeven in de luisterplekken met historische verhalen.

Liberation Route

 

RBT-Kan

Regionaal Bureau voor Toerisme verzorgt de internationale public relations van een belangrijk deel van Gelderland. De bezienswaardigheden, de hotels, campings, restaurants, dat kan je allemaal op hun website vinden.

RBT Kan

 

V-fonds

Nationaal Fonds voor Vrede Vrijheid en Veteranenzorg ondersteunt financieel vele activiteiten en musea van o.a. de Slag om Arnhem/ Market Garden.

V-Fonds

 

Stichting Airborne Herdenkingen

De Stichting Airborne Herdenkingen coördineert de officiële herdenkingen in de vier Airborne gemeenten (Ede, Renkum, Arnhem en Overbetuwe). Speciale aandacht gaat uit naar zorg voor de veteranen en hun familie die deze herdenkingen bezoeken.

SAH

 

Stichting Driel-Polen

In de omgeving van Driel zijn de para’s van het 1e Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade geland in het kader van de Slag om Arnhem. Jaarlijks worden de Polen in Driel herdacht. In de kerk bij Polenplein is een informatiecentrum gevestigd.

Driel-Polen

 

Vrienden van het Airborne Museum

De Vereniging Vrienden van het Airborne Museum Oosterbeek ondersteunt sinds 1980 het Airborne Museum ‘Hartenstein’.
De Vereniging heeft drie doelstellingen:
• Belangstelling wekken voor het museum;
• Steun en bijstand verlenen aan het museum (ook financieel);
• Kennis bevorderen van de gebeurtenissen rond de operatie Market Garden (september 1944).
De Vrienden vormen een actieve vereniging, welke zich ook inzet voor het behoud van historische locaties en monumenten in het gebied waar de Slag om Arnhem plaatsvond.

VVAM

 

Deelen Research Group

De Deelen Research Group is opgericht om informatie en kennis te verzamelen en uit te dragen over de luchtoorlog ’40 – ’45 boven Nederland, de grootste luchtslag uit de Wereldgeschiedenis.

DRG

 

Platform Militaire Historie  Ede

Platform Militair Historisch Ede houdt zich bezig met kennisbeheer, waaronder de Slag om Arnhem, het digitaliseren van historische documenten, projectondersteuning en vrijwilligersbeheer voor hun doelstelling.

PMHE

 

Battlefield Tours Arnhem 1944

Battlefield Tours Arnhem 1944 heeft als missie het uitdragen van de militaire historie rond Arnhem door het verzorgen van slagveld – wandelingen, ook wel battlefield tours genoemd. Hierbij is de focus vooral gericht op de vraag hoe de Duitsers er in zijn geslaagd om de Britten van de 1st Airborne Division en de Polen van de 1st Polish Independent Parachute Brigade Group respectievelijk in en nabij Arnhem te verslaan in september 1944.

BTA 1944

 

Gemeente Arnhem

In de gemeente Arnhem stond het einddoel van de Slag om Arnhem: de verkeersbrug over de Neder-Rijn. Rond de brug en bij de toegangswegen naar de brug is hard gevochten tegen de Duitsers.

Gemeente Arnhem

 

Gemeente Ede

In de gemeente Ede landde op 18 september 1944 Britten met o.a. zweefvliegtuigen. Op de hei werden zij ‘warm’ onthaald door de Duitsers en moest er op de hei flink gevochten worden om verder te kunnen optrekken.

Gemeente Ede

 

Gemeente Renkum

In de gemeente Renkum is het meest gevochten: eerst om door de dorpen heen te trekken richting Arnhem en later rond villa ‘Hartenstein’ , het hoofdkwartier van generaal Urquhart.

Gemeente Renkum

 

Gemeente Overbetuwe

In de gemeente Overbetuwe zijn rond Driel de Poolse para’s van het 1e Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade geland. Vertraagd door de weersomstandigheden.

Overbetuwe

 

Stichting War Requiem – Bridge to the Future

logo_bttf

Stichting War Requiem – Bridge to the Future stimuleert bewustwording op het gebied van oorlog, vrede en vrijheid door kunstzinnige initiatieven en gelegenheden voor gedachtewisseling en meningsvorming.

website

 

Airborne Wandeltochtlogo airbornewandeltocht

De Airborne Wandeltocht is de grootste jaarlijkse Airborne Herdenkingstocht en dag wandeltocht. Met verschillende afstanden kunnen de wandelaars door het (prachtige) terrein lopen waar zich de Slag om Arnhem gedeeltelijk heeft afgespeeld.

Website

 

Gelders Archief

 

logo_geldersarchief

Het Gelders Archief beschikt over een uitgebreide collectie over de WOI en de Slag om Arnhem. Werkgebied: Gelderland en in het bijzonder de gemeenten Arnhem, Renkum, Rheden, Rozendaal en Overbetuwe en het Waterschap Vallei en Veluwe.

Website