Glider collectie Wolfheze

18192980_975066509263444_8411510384475687503_o

Glider collectie Wolfheze

ZONDAG 17 SEPTEMBER 1944
De lucht boven Nederland is gevuld met heel veel vliegtuigen. Deze dag en de daag daarna landen er op de akkers rondom Wolfheze honderden grote Britse zweefvliegtuigen (gliders) en komen er ook duizenden Britse parachutisten neer. Het is het begin van wat nu ‘de Slag om Arnhem’ noemen, een operatie die als doel heeft de brug in Arnhem op de Duitse bezetters te veroveren.

MAAR WAT IS EEN ZWEEFVLIEGTUIG?
Hoe groot? Hoeveel manschappen en materiaal kunnen er in? Hoe wordt het bestuurd?
Glider Collection Wolfheze laat zien wat een zweefvliegtuig van toen is. Door middel van grote originele stukken, tastbare herinneringen, foto’s en verhalen geeft de expositie inzicht in de verschillende types zweefvliegtuigen en het gebruik van deze gliders.

ACHTERGROND VERZAMELING
Paul Hendriks uit Wolfheze zou zo graag zien dat Wolfheze meer aandacht krijgt voor wat er allemaal in en rond het kleine plaatsje is gebeurd tijdens de bevrijding. Zo weet lang niet iedereen dat er op die bewuste zondag 17 september 1944 honderden zweefvliegtuigen landden om duizenden militairen en materieel af te leveren.
Paul Hendriks is eigenlijk een ‘eenling’ die in Wolfheze al heel wat voor elkaar heeft gekregen om de herinnering vast te leggen. Bij Camping Lindenhof kreeg hij al veel hulp van campingeigenaar Jan Aalderink. Hij stelde een deel van een schuur ter beschikking om militaire spullen op te slaan. ,,Niet alleen dat is prachtig. Een tastbaar resultaat zijn ook de informatieborden aan de wand van het receptiegebouw. Hierop kan iedereen in vogelvlucht lezen wat er in Wolfheze is gebeurd.”

GLIDER COLLECTION WOLFHEZE
Camping & Chaletpark ‘Lindenhof’
Wolfhezerweg 111-113
Wolfheze

Voor meer informatie en de openingstijden: https://www.facebook.com/GliderCollectionWolfheze

Scroll naar top