Kunstwerk Dreyeroord: eerbetoon voor de gevallen slachtoffers

De plek rond het oude hotel Dreyeroord in Oosterbeek is zeer bijzonder, niet alleen omdat tijdens de gevechten tegen de Duitsers er veel slachtoffers zijn gevallen, maar ook omdat veteranen en hun familie jarenlang na de Slag om Arnhem hier bleven logeren om de herdenkingen mee te maken. Om deze plek te accentueren is er een kunstwerk ontworpen door Ellen Brouwers Design dat op 6 september 15.00 uur onthuld zal worden. Dit zal mede gebeuren door de veteranen. Ook een erewacht van 11 Luchtmobiel zal aanwezig zijn.

De troepen die in die omgeving gevochten hebben bestonden voor het grootste deel uit het 7e (Galloway) Kings Own Scottish Borderes en Glider (zweefvliegtuig) Piloten van Army Air Corps. Zij landden met een zweefvliegtuig op de landingszone rond Wolfheze. Allereerst trokken ze naar de Ginkelse Heide om de parachutisten te beschermen bij hun dropping op de hei. Via gevechten bij de Johannahoeve kwam het gedecimeerde bataljon op dinsdagavond 19 september aan bij Hotel Dreyeroord. Voor het in bezit krijgen van het hotel zijn zware gevechten gevoerd met de bajonet op het geweer. Tegelijkertijd moesten de aanvallende Duitsers vanaf de Dreyenseweg tegengehouden worden. Dit alles  onder de bezielende leiding van Luitenant Kolonel Robert Payton-Reid.

De onthulling op 6 september 15.00 uur is op de hoek van de Graaf van Rechterenweg en de Van Dedemweg  is voor iedereen te bezoeken. Met medewerking van 11 Luchtmobiel en de doedelzakband de ‘Falcon Guards’.

Crowdfunding is nog noodzakelijk: Voor ‘Memorial Dreyeroord’ loopt een crowdfundingsactie. Er is nog niet genoeg geld opgehaald om alle kosten te betalen. Dus nogmaals een oproep om uw steentje bij te dragen aan dit eerbetoon, juist bij de 75e herdenking van de Slag om Arnhem.

Gelden kunnen worden overgemaakt aan: banknummer: NL17RABO0102829837 t.n.v. Stg. Airborne Feelings, september 1944 o.v.v. ‘Dreyeroord’ .

Sponsors die al een belangrijke bijdrage leverden: Amvest, Rabo Arnhem e/o, Gemeente Renkum,

Citer, Zabawas, Prins Bernhard Cultuurfonds.

Scroll naar top