Museum Vliegbasis Deelen

Museum_Deelen

Museum Vliegbasis Deelen

Museum Vliegbasis Deelen is in een voormalig Duits gebouw gevestigd aan de weg Hoenderloo-Schaarsbergen. De locatie voor het Duitse vliegveld op Deelen bij Arnhem is door Duitse spionnen al in 1937 uitgezocht. Op de fiets ploegden jonge Duitse technici door de mulle Veluwse zandpaadjes om de omvang van het toekomstige Fliegerhorst te bepalen. Ook omwonenden uit die tijd berichtten ons van steun vanuit de burgerbevolking. NSB sympathisanten kregen regelmatig bezoek “in auto’s met geblindeerde ramen” die dan met deze Schaarsberger “lange wandelingen” maakten over de vliegheide.

De Duitsers breiden uit.

In 1940 begonnen de Duitsers, direct na het binnenvallen van Nederland met de uitbouw van het vliegveld voor de ‘Nachtjacht’ . Alle militaire gebouwen en bunkers werden gebouwd als boerderijen. Dit werd „Heimatschutz Architektur” genoemd; de bouwstijl, camouflage maar ook echte tuintjes moesten de geallieerden doen geloven dat dit een normaal stukje Hollands landschap was.
In het totaal groeit het complex tot meer dan 4000 Ha met ondersteunende gebouwen en infrastructuur, een eigen tramlijn naar het “vliegersdorp” en een speciale trein voor de bouw van de bunker Diogenes.
De omvang en kwaliteit was dusdanig goed en groot dat direct na de oorlog in den Haag en in diverse kranten serieus de vraag werd gesteld of niet Schiphol, maar Deelen ontwikkeld moest worden tot nationale luchthaven. Ook nu is Deelen nog groter dan Schiphol.

Canadezen gebruiken Deelen

In 1945 trekt het volledige Canadese 1e leger huiswaarts, met achterlating van hun meer dan 37.000 voertuigen op vliegveld Deelen. Dat is meer dan het gehele vooroorlogse wagenpark van Nederland bij elkaar !
Vele foto’s, interviews, (geheime) archiefstukken en een authentieke film geven een indrukwekkend tijdsbeeld uit de tijd dat de Nederlandse staat dit opkocht, herstelde en herverdeelde. Men noemde dit ‘Dump Deelen’ of “Demob Park Deelen”. De voertuigen werden ingezet voor de wederopbouw en het oorlogsmaterieel werd verscheept naar Indonesië voor de politionele acties.

Locatie:
Hoenderloseweg 10,
6816 SW Arnhem/Deelen
Tel. 06 20901649
www.museumvlbdeelen.nl

Scroll naar top